20 היתרונות שבמשחק ריסקי פליי-Risky play- חלק ב



 11- שיח על התנסויות ולא תוצאות

ריסקי פליי מוביל ילדים להתנסויות בעלות ריגוש גבוה במיוחד. הריגוש הזה מתורגם בעולמם של ילדים לחוויות אוטומטיות של סיפורים. סיפורים= תהליך. הסיפורים עוברים בין ילד לילד וישנם דימויים וביטויים כמו: "גיבורי על, באים להציל, מהר לפני שהבית יקרוס, מישהו תקוע" וכו. סיפורים אלו מפתחים את יכולת השיתוף התקשורתי של ילדים, כל סיפור הוא נרטיב שונה ואחר שממנו ניתן לשאוב תבניות מבוססות התנסויות של הצלחה. בריסקי פליי זה לא רק האם הצלחת או לא הצלחת- תוצאות, מה שבעיקר חשוב זה איך הצלחת ומה עשית בכדי לגרום לזה להצליח או להיות אחרת. 

12- קבלת החלטות

כל סיטואציה שיש סיכוי להיפצע דורשת מאתנו לפתח קבלת החלטות מהירה, פרקטית, מותאמת לשינויים. מה הדרך המהירה ביותר לרדת מהקורה שטיפסתי, איך עוברים מכשול כל כך מפותל מבלי ליפול... הסביבה הריסקית קוראת תיגר על המשתתף וזו נקודה נהדרת לשכלל את המיומנות של קבלת החלטות ( לעתים קרובות תחת לחץ מסוים). החלטות אלו מבוססות חוויה חושית ומציאותית. ריסקי פליי מחייב את הילדים להיום בזון, מפוקסים על מה שמתרחש- כל אלו תהליכים קוגניטיביים של קבלת החלטות. אי ודאות מסוימת מייצרת מחשבות של פתרונות או תגובה, אנו רוצים להעניק לילדים את היכולת להתמודד ולראות מה הכי נכון להם בהתאם לסיטואציה בו הם נמצאים. 

13-פיתוח יכולות מוטוריות

טוב זה יחסית הברור מאליו לכולם אבל בכל זאת נדגיש זאת. ריסקי פליי מתבסס על מרכיבי תנועה רבים ואלמנטים שדורשים יכולת פיזית טהורה. בנוסף למניפולציות שהגוף דורש בכדי לעבור בין דברים, מעל, מתחת, בתוך וכו. בריסקי פליי הילדים מחזקים משמעותית את חגורת הכתפיים, שרירי העניים, שרירי צוואר, שיווי משקל, התמצאות במרחב, תכנון מוטורי ועוד. בנוסף ריסקי פליי לא מתאפיין רק בהקשרים תנועתיים ספורטיביים אם כי במשחק כללי שיש בו סיכון מסוים לפציעה.  



14- בריאות

ריסקי פליי בהיותו דיסציפלינה נחקרת גם ברמה האקדמית, מביא עדויות רבות מתוך הספרות הכתובה שמדברות על בריאות רב מערכתית: נפשית, פיזית, רגשית וחברתית. החוסן הבריאותי יבשיל ויוביל להתמודדות במצבים שונים ויעניקו פניות ללמידה, העמקה, פוקוס וריכוז. בעידן של היום חוסן בריאותי בקרב ילדים צעירים אמור להיות נר לרגליי כל מי שאחראי על כך. אולי פשוט ניתן להם להסתכן מעט? 

15- הנאה

כמה פשוט ככה חשוב! שכחנו שהנאה מעשייה הוא משמעותי להמשך תהליכים ארוכי טווח, הוא מפתח את הרצון להתמדה. דרך הנאה אנחנו מוצאים את מה שעושה לנו טוב, מה שמרגיע אותנו, מעניק לנו רעיונות, תשוקה, פתרונות. ריסקי פליי תאמינו או לא  פשוט כיף! הוא משחרר ילדים לגלות את גבולות הגוף והנפש שלהם. זו הנאה לא מוסברת, הנאה טהורה של עשייה. 

16- חוסן מנטלי

בריאות הנפש היא בעיה שהולכת וגדלה בחינוך ובהווי בימים אלו. יותר ויותר ילדים סובלים מחרדות, כעסים, דיכאונות, הימנעות. כל אלו עומדות בבסיס כל החוויה או אי החוויה שלהם. משחק סיכוני בהחלט לא פתרון קסם לכלל הבעיות אבל יכול לעזור לילדים שחווים מצבים אלו לצמצמם את הקושי והתסכול. כללים של משחקי ריסקי שונים מאוד מכללי ההתנהגות המקובלים בעולמם של מבוגרים. הכללים של המבוגרים מופשטים יותר בהקשר למטרות שלהם ( המבוגרים)- להיות בשקט, לא לדבר בצורה מסוימת, להיזהר על כל דבר, לא להעז, יותר לשבת. כל אלו קווים מנחים שהמבוגר קבע שזוהי הרוטינה הנכונה. ככה לא בונים חוסן. חוסן ועצמאות ללמידה מחווים התנסות ישירה.  בעולם הריסקי פליי לילדים יש מילון מונחים שונה שמאפשר להם להתמודד מנטלית עם השינויים גם מבלי שנצטרך להתערב יתר על המידה. 

17- למידה ישירה על תמותה, תוחלת חיים

אכן זהו נושא קשה לעיכול אבל ריסקי פליי מפאת אופייו הסיכוני, עלול לגרום לפציעות. בחלקם אפשר להיפצע קשה, לעתים, במידה ולא לוקחים בחשבון תכנון, משוב ובקרה, חשיבה אסטרטגית חברתית, סבלנות, זה עלול להיגמר במוות. ילדים מבינים את העובדה שהם לא רוצים לבצע פעולה שתוביל למקרי קיצון- סיום חייהם. הם גם לרוב יסתכנו במידה כזו שמאפשרת עבורם להתמודד. אף ילד לא יקפוץ מצוק, ישב על מחבת רותח, יכניס ידיים סתם ככה לתוך מדורה. הם יעשו דברים סביב אותם אובייקטים שיביאו לריגוש ותחושת עצמאות- לא מעבר. ריסקי פליי תראה לילדים צדדים קשים של מציאות, אף אחד לא חיי לנצח ובכדי לשמור על חיינו עלינו ללמד לקחת אחריות. 



18- חוסן

לקום וליפול, להיכשל ולנסות שוב- זהו מהות החיים, לא? ריסקי פליי מכיל בתוכו צבעים שונים של התנסויות. היכולת לנוע סביב אותם רגעים בצורה מסונכרנת יוביל לחוסן פנימי עמוק. זהו מנוע תמידי ללמידה. שאני עושה ומצליח משמע אני יכול. למילה יכול יש משמעות אדירה שמקבלת במה עצומה בריסקי פליי. ריסקי פליי מהווה למראה אטרקטיבית ואקטיבית להבנת יכולות. 

19- התנסות עם פחד

רובנו מנסים לצמצמם לילדים חוויות של פחד. פחד מפורש לעתים קרובות בקונוטציות שליליות לחלוטין. פחד יש להסיר, לחסום, להימנע. פחד אמנם עלול להקפיא את פעולותינו וביטחוננו אך מאידך הוא מאפשר לנו להסתכל על המצב בעדשה אחרת- האם יש עוד פתרון או דרך שתצליח לגרש את הפחד. פחד נמצא שם מסיבה מסוימת, הוא לא רע, הוא פשוט קיים. ילדים צריכים כלים להתמודדות מול הפחד בכדי ללמוד כיצד להתמודד איתו ולא נגדו. הרחקת ילדים ממשחקים ריסקיים רק בגלל שהם מכילים פחד וסיכון לא יובילו להתמודדות אלא לבריחה מהתנסויות. ילדים זקוקים להרגיש פחד כדי להבין גבולות, יכולות, אפשרויות, מגבלות- בדיוק כמו כולנו. 

20- הכנה לחיים

כפי שהבנו ריסקי פליי מהווה גישור נהדר לכישורי חיים. הוא נדבך משמעותי בילדות ופיסות המידע הנחוצות לצמיחה והעשרה. הוא מעשיר את הילדים בגבולות רלוונטיים, לקיחת אחריות, הובלה ועזרה, יצירת אינטראקציות. ריסקי פליי מאפשר לילדים לשכתב את סיפור חייהם בעצמם. להיות " לדיו שבכתיבה" - כל פרק נראה אחרת, מתובל בביקורת עצמית והנעה לפעולה. 


סיכום:

בסופו של יום ילדינו יהפכו לאנשים בוגרים, עצמאים, שלא זקוקים לטיפול והכלה יום יומיים. הם גם יצרכו לפתור בעיות בעצמם, להתמודד מול דברים שלא תמיד אוהבים, לבחור במה לעבוד וללמוד, להיות חברים, אחים, אזרחים, תלמידים וכו. בעידן שבו משחק מחוספס באופיו, פיזי, ללא הגדרות, יש פחות ופחות מקום, ריסקי פלי יכול להוות לתחליף זול, פשוט, יעיל, מקדם ומשנה חיים. ריסקי פליי הוא לא חוג. הוא לא שיעור, הוא אפילו לא תהליך, ריסקי פליי הוא החיים עצמם. ולחיים של כולנו יש משמעות, לא? 


* בהמשך בערוץ היוטיוב שלי ( speedit method) אעלה סרטון שבו אתן דוגמאות וטיפים יישומים לריסקי פליי בחיי היום יום 


הכותב:

ארד סקוול, איש תנועה יצירתית, בעל תואר שני M.A בחינוך התמחות בספורט, מנכ"ל חברת ספידאיט חושבים קואורדינציה- speedit.co.il , ניסיון של 18 שנים בעבודה חינוכית ספורטיבית עם ילדים, נוער, בוגרים, ספורטאים. מעביר קורסים והשתלמויות לאנשי מקצוע, כעת בשלבי כתיבת דוקטורט. 


* המלל נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך מתייחס לשני המינים ללא יוצא מהכלל. 



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

ספורט ככלי חינוכי

לשחק עם ילדך זה לא משחק אלא אם כן שניכם נהנים